Pentru mulți dintre noi, sportul regulat este important. Și odată cu acesta vine și febra musculară de după antrenament. Acesta este un proces natural de recuperare și contribuie la o condiționare mai bună, dar poate semnala și o accidentare. Cheia este să găsim acel echilibru în care performăm cel mai bine.
Ce este inflamația?
Inflamația este un proces natural al corpului, care utilizează globule albe și alte substanțe pentru a se conecta la orice leziune (de obicei, umflătură, tăietură, zgârietură) și pentru a începe vindecarea. Inflamația permite celulelor sanguine să se deschidă, permițând astfel suficient sânge să ajungă la zonele afectate. Cheagul de sânge astfel format ajută la repararea țesutului deteriorat și provoacă durere, care este o parte naturală a procesului de vindecare. Țesutul deteriorat eliberează și citokine, care servesc drept semnal de alarmă pentru celulele imune ale corpului, hormoni și nutrienți pentru a ajuta la problemele apărute.2
Cu toate acestea, în cazul sportului, fie că vorbim de ridicarea greutăților, alergare pe distanțe lungi, ciclism sau orice alt tip de exercițiu, inflamația este cauzată de mici rupturi microscopice ale țesutului muscular. Corpul răspunde la această leziune prin declanșarea inflamației, care poate duce la DOMS (Durere Musculară cu Debut Întârziat).3
Ce este DOMS?
DOMS înseamnă Durere Musculară cu Debut Întârziat. Aceasta este durerea pe care o simțim a doua zi (sau chiar mai multe zile) după antrenamente intense. Nu este durerea musculară pe care o simți în timpul și imediat după exercițiu, aceasta fiind cauzată de acumularea de acid lactic și dispare rapid. Simptomele DOMS apar de obicei la 12-24 de ore după antrenament. Durerea este cea mai intensă de obicei la 1-3 zile după exercițiu și apoi scade treptat.4
Simptomele includ sensibilitate musculară, umflături, pierderea temporară a forței și o gamă de mișcare redusă din cauza rigidității. Deși DOMS face parte din procesul natural care ajută la schimbările funcționale ale corpului (cum ar fi creșterea forței, creșterea musculară și condiționarea), acesta poate perturba complet planul tău de antrenament și te poate ține pe tușă dacă durerea este severă. Dar ce opțiuni există pentru a reduce această inflamație?
Alternativă la AINS
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt cel mai frecvent utilizate ca analgezice, antipiretice și antiinflamatoare. Acestea includ cazurile în care dorim să reducem leziunile legate de antrenament (de exemplu, entorse, întinderi și febră musculară). Aceste antiinflamatoare funcționează prin blocarea enzimei ciclooxigenază, care produce prostaglandine, molecule cu efect hormonal care induc inflamația.
Deși AINS (cum ar fi aspirina și ibuprofenul) sunt populare pentru combaterea DOMS și a altor dureri legate de performanță, ele pot avea efecte secundare negative dovedite, cum ar fi amețeli, arsuri la stomac, probleme gastrointestinale și hipersensibilitate. Prin urmare, aceste medicamente fără prescripție medicală nu sunt o alegere bună pe termen lung, în special pentru cei care pun accent pe fitness și sănătate.
Dar care este alternativa? Multe suplimente pe bază de plante, cum ar fi gheara diavolului și scoarța de salcie, pretind că au efecte antiinflamatorii, dar au foarte puține dovezi științifice. Cu toate acestea, curcumina, găsită în turmeric, conține mai multe substanțe bioactive cu proprietăți medicinale dovedite. Aceste substanțe, numite curcuminoide, pot fi la fel de eficiente ca medicamentele antiinflamatoare atunci când sunt administrate în doze adecvate.6
Reducerea inflamației cu CBD
O altă soluție foarte promițătoare pentru combaterea DOMS și prevenirea leziunilor în timpul exercițiilor este canabidiolul (CBD). CBD este un extract ne-psihoactiv al canabisului, unul dintre cele peste 100 de componente naturale, filtrat pentru a beneficia de avantajele sale fără efectele secundare nedorite. Acest canabinoid se leagă de sistemul endocanabinoid extrem de puternic al organismului, care ajută la reglarea multor funcții psihologice și fiziologice importante, cum ar fi somnul, starea de spirit și gestionarea durerii.
Sistemul endocanabinoid este o rețea de receptori pentru canabinoizi, însă au fost identificați până acum doi receptori principali: CB1 și CB2. Receptorii CB2 se găsesc în creier și în țesuturile imune. Canabinoizii care se leagă de receptorii CB2 pot avea efecte antiinflamatorii prin reducerea producției de citokine menționate anterior. Deci, deși inflamația este importantă pentru dezvoltarea condiționării și pentru a facilita schimbările majore ale corpului, inflamația excesivă poate încetini sau chiar opri progresul. Aici intervine CBD-ul, care poate ajuta în mod natural la ameliorarea durerii vizând cauza inflamației, reducând astfel riscul de leziuni și permițându-ți să continui antrenamentul.
Vrei să afli mai multe despre acest proces natural și esențial? Descoperă beneficiile extinse ale CBD-ului și sistemul endocanabinoid, care poate ajuta și jucătorii de golf.
Obține maximum din rutina ta de antrenament menținând echilibrul. Știm că un somn adecvat, o alimentație sănătoasă și suficientă odihnă sunt esențiale pentru a rămâne în formă și fără accidentări. Ai la dispoziție o gamă largă de soluții, inclusiv din ce în ce mai popularul CBD, disponibil în uleiuri de calitate și capsule ușor de administrat. Acum poți combate inflamația în mod sigur, natural și eficient, indiferent de opțiunea pe care o alegi.
Surse
1) https://www.webmd.com/arthritis/about-inflammation#1
2) https://www.livescience.com/52344-inflammation.html
3) https://www.healthline.com/health/doms
4) https://www.acsm.org/docs/default-source/files-for-resource-library/delayed-onset-muscle-soreness-(doms).pdf
5) https://www.medicinenet.com/nonsteroidal_antiinflammatory_drugs/article.html
6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569207
7) Nagarkatti, Prakash, et al. “Cannabinoids as Novel Anti-Inflammatory Drugs.” Future Medicinal Chemistry, vol. 1, no. 7, 2009, pp. 1333–1349
8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279298/