Beneficiile germenilor de broccoli: Este Sulforafanul anti-aging?

sulforafan beneficii

Scris de Valeria Briancesco & Rrevizat de Paul Holmes.

Ce sunt Germeni de broccoli?

Germenii de broccoli sunt răsaduri tinere ale plantei de broccoli, recoltate de obicei la 3-5 zile după germinare.

Deși sunt mici, sunt considerați un superaliment puternic datorită conținutului lor excepțional de ridicat de sulforafan – un compus asociat cu multe beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv detoxifiere și susținere antioxidantă.

    Cum diferă de broccoli matur

    CaracteristicăGermeni de broccoliBroccoli matur
    Etapa de creștere3–5 zile după germinarePlantă complet dezvoltată (7–10 săptămâni)
    GustAromă ușoară, ușor piperatăAromă pământească, amară, de crucifere
    TexturăFraged, crocant, asemănător cu germeniiTulpini și buchețele ferme
    Conținutul de sulforafanDe până la 100 de ori mai mult
    decât broccoliul matur (pe gram)
    Mult mai mic
    Utilizare culinarăCrude în salate, sandvișuri, smoothie-uriGătit sau fiert la abur în diverse preparate

    Profilul nutrițional al mugurilor de broccoli (la 100 g)

    • Calorii: 35 kcal
    • Proteine: 2,8 g
    • Carbohidrați: 5,0 g
    • Fibre: 1,9 g
    • Grăsimi: 0,4 g
    • Vitamina C: 60 mg
    • Vitamina A: 700 UI
    • Calciu: 60 mg
    • Fier: 1,5 mg
    • Sulforafan: Variază în funcție de preparare, dar extrem de bogat
    • Glucorafanină: precursor al sulforafanului, foarte concentrat

    Conținutul de nutrienți poate varia în funcție de calitatea semințelor, condițiile de germinare și modul în care sunt consumate (plantele crude păstrează mai mult sulforafan decât cele gătite).

    Ce este Sulforafan?

    Sulforafanul este un compus natural din plante clasificat ca izotiocianat, derivat din legume crucifere precum broccoli, conopidă și varză. Acesta nu există în forma sa activă în plantă, ci este produs printr-o reacție enzimatică atunci când țesutul plantei este deteriorat (de exemplu, tăiat sau mestecat).

    Cum se formează sulforafanul în mugurii de broccoli

    • Compusul glucorafanină este prezent în cantități mari în mugurii de broccoli.
    • Când planta este deteriorată (tăiată, mestecată sau zdrobită), enzima mirosinază este eliberată.
    • Mirosinaza transformă glucorafanina în sulforafan.

    Este important să rețineți că căldura (provenită din gătit) poate distruge mirosinaza, ceea ce reduce formarea sulforafanului, astfel încât consumul de muguri de broccoli crudi sau ușor aburiți ajută la păstrarea activității enzimatice.

    germeni de broccoli

    Efectele biologice ale sulforafanului

    Sulforafanul a fost studiat pe larg și poate contribui la:

    Efecte neuroprotectoare [1]

    • Activează Nrf2, un regulator cheie al mecanismelor de apărare celulară.
    • Poate proteja împotriva neurodegenerării (de exemplu, Alzheimer, Parkinson).
    • Poate îmbunătăți detoxifierea creierului și susține claritatea mentală.

    Suport antioxidant și detoxifiant [2]

    • Stimulează enzimele de detoxifiere din faza II în ficat.
    • Poate favoriza eliminarea toxinelor și a substanțelor cancerigene.
    • Poate proteja celulele împotriva daunelor oxidative.

    Acțiune antiinflamatoare [3]

    • Stimulează enzimele de detoxifiere din faza II din ficat.
    • Poate favoriza eliminarea toxinelor și a substanțelor cancerigene.
    • Poate proteja celulele împotriva daunelor oxidative.

    Suport imunitar și cardiovascular

    • Îmbunătățește funcția celulelor imune.4
    • Poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale și a sănătății vasculare.5

    Broccoli vs. Germeni de broccoli: Care este mai bun?

    Atunci când comparăm broccoli și mugurii de broccoli, mugurii de broccoli conțin mai mult sulforafan – de până la 20 până la 100 de ori mai multă glucorafanină, precursorul sulforafanului, decât broccoli matur.

    Aceasta înseamnă că sunt o sursă mult mai bogată de sulforafan atunci când sunt consumați crudi sau ușor aburiți, deoarece gătirea poate distruge enzima mirosinază necesară pentru conversie.

    Din punct de vedere nutrițional, ambele conțin fibre, vitamina C și antioxidanți, dar mugurii au concentrații mai mari de anumiți compuși bioactivi, cum ar fi indolii și flavonoidele, în timp ce broccoli matur conține mai multe substanțe nutritive, cum ar fi vitamina K și fibre.În ceea ce privește absorbția și biodisponibilitatea, mugurii de broccoli crudi tind să aibă mai mult sulforafan activ, deoarece enzima delicată mirosinază este intactă, în timp ce broccoli maturul gătit excesiv a distrus enzima.

    sulforafan

    Sulforafan beneficii: cum poate contribui la îmbătrânirea sănătoasă

    1. Proprietăți antioxidante și protecție celulară

    Sulforafan beneficii, sulforafanul este un antioxidant care acționează prin activarea căii Nrf2 – principalul regulator al sistemului de apărare al organismului.

    Când este activat, Nrf2 reglează o serie de enzime antioxidante și de detoxifiere, inclusiv glutation S-transferaza, NQO1 și hemooxigenaza-1, care acționează împreună pentru a neutraliza radicalii liberi și a proteja celulele de daunele oxidative.

    Într-un studiu6, sulforafanul a indus enzime de detoxifiere de fază II la șobolani și a crescut rezistența celulară la toxine și stres oxidativ.Studiile efectuate pe oameni[2] au arătat că consumul zilnic de băuturi din muguri de broccoli bogate în sulforafan a crescut excreția de poluanți nocivi, precum benzenul și acroleina, demonstrând efectul său protector la nivel celular.Aceste descoperiri susțin rolul sulforafanului ca protector celular împotriva stresului oxidativ, un factor cheie care contribuie la îmbătrânire și la bolile cronice.

    2. Efecte antiinflamatorii

    Sulforafanul ar putea reduce inflamația prin inhibarea căilor proinflamatorii cheie, în special calea NF-κB, care controlează expresia diverselor citokine, enzime și molecule de adeziune implicate în inflamația cronică.

    Prin reglarea negativă a NF-κB și reglarea pozitivă a Nrf2, sulforafanul ar putea avea un efect dublu – antiinflamator și antioxidant. Acest lucru îl face deosebit de relevant pentru bolile legate de vârstă, cum ar fi bolile cardiovasculare, neurodegenerarea și tulburările metabolice, în care inflamația cronică este un factor central.

    Un studiu din 2013 a descoperit că sulforafanul inhibă activarea NF-κB în celulele endoteliale umane și reduce genele legate de inflamație. Sulforafanul s-a dovedit, de asemenea, promițător în protecția împotriva Alzheimerului și aterosclerozei prin modularea acestor căi, astfel încât poate contribui la încetinirea îmbătrânirii și la atenuarea bolilor degenerative.

    3. Detoxifiere și repararea celulară

    Sulforafanul susține căile de detoxifiere ale organismului prin activarea enzimelor de detoxifiere din faza II, care sunt esențiale în neutralizarea și eliminarea toxinelor dăunătoare, a substanțelor cancerigene și a poluanților din mediu.

    Acest proces este mediat prin activarea factorului de transcripție Nrf2, care reglează în sus enzimele protectoare precum glutation S-transferaza (GST), UDP-glucuronosiltransferaza (UGT) și NQO1.

    Aceste enzime permit ficatului să proceseze și să elimine atât deșeurile endogene, cât și toxinele externe. Într-un studiu efectuat pe oameni2, participanții care au consumat o băutură din muguri de broccoli bogată în sulforafan au prezentat o excreție crescută de poluanți atmosferici, precum benzenul și acroleina, demonstrând o capacitate sporită de detoxifiere.

    Această capacitate de a activa sistemele interne de apărare ale organismului nu numai că protejează împotriva toxicității acute, dar reduce și riscul pe termen lung de boli cronice legate de încărcătura toxică și stresul oxidativ.

    4. Sulforafan și sănătatea pielii

    Sulforafanul poate fi benefic pentru sănătatea pielii, deoarece susține producția de colagen, reduce inflamația și protejează împotriva daunelor provocate de razele UV și factorii de stres din mediu.

    Prin activarea căii Nrf2, sulforafanul stimulează apărarea antioxidantă naturală a pielii și neutralizează radicalii liberi care degradează colagenul și accelerează îmbătrânirea pielii. De asemenea, suprimă metaloproteinazele matriceale (MMP) – enzime care descompun colagenul ca răspuns la expunerea la razele UV.

    În studiile preclinice, extractul din muguri de broccoli bogat în sulforafan a protejat celulele pielii de radiațiile UV, a redus roșeața, deteriorarea ADN-ului și stresul oxidativ. Un studiu7 a arătat că aplicarea topică a sulforafanului a protejat șoarecii de cancerul de piele indus de radiațiile UV prin creșterea enzimelor protectoare din piele.

    Aceste descoperiri sugerează că sulforafanul poate ajuta la menținerea elasticității pielii, la prevenirea îmbătrânirii premature și la întărirea rezistenței pielii împotriva poluanților și a razelor solare.

    5. Sulforafan și sănătatea creierului

    Sulforafanul are efecte neuroprotectoare și poate fi benefic pentru sănătatea creierului și funcțiile cognitive.

    Acesta poate traversa bariera hematoencefalică și poate influența direct căile antioxidante și antiinflamatorii ale creierului, în special prin activarea Nrf2, care protejează neuronii de stresul oxidativ – un factor major care contribuie la apariția bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson.

    Sulforafanul reduce, de asemenea, neuroinflamația prin suprimarea activării microgliale și a semnalizării NF-κB, ambele implicate în declinul cognitiv. Într-un studiu clinic8, suplimentarea cu sulforafan a îmbunătățit memoria de lucru și flexibilitatea cognitivă la persoanele cu schizofrenie, astfel încât poate avea beneficii cognitive mai largi atât la populațiile bolnave, cât și la cele sănătoase.

    Aceste descoperiri susțin sulforafanul ca agent neuroprotector natural și pentru menținerea clarității mentale, a memoriei și a sănătății creierului pe termen lung.

    6. Sulforafan și longevity

    Sulforafanul este din ce în ce mai recunoscut pentru rolul său în promovarea longevității prin creșterea rezistenței celulare și a eficienței metabolice.

    Un mecanism cheie este activarea Nrf2, care reglează enzimele antioxidante și de detoxifiere, reduce inflamația cronică și îmbunătățește rezistența la stres - toți factori cheie în încetinirea îmbătrânirii.

    Cercetările sugerează, de asemenea, că sulforafanul poate îmbunătăți funcția mitocondrială, crește producția de energie și reduce stresul oxidativ mitocondrial, care este strâns legat de îmbătrânire și bolile legate de vârstă. Un studiu din 2019 a arătat că sulforafanul modulează căile asociate cu longevitatea celulară și biogeneza mitocondrială.

    Studiile preclinice pe organisme model au arătat, de asemenea, că sulforafanul poate prelungi durata de viață și starea de sănătate prin imitarea restricției calorice și creșterea genelor asociate cu repararea celulară. Aceste descoperiri sugerează că sulforafanul ar putea fi un instrument alimentar puternic pentru îmbătrânirea sănătoasă și longevitate.

    Sulforafan în alimente: cele mai bune surse alimentare

    Alimente bogate în sulforafan

    Sulforafanul se găsește în legumele crucifere, în special sub forma precursorului său, glucorafanina, care este activată de enzima mirosinază atunci când planta este tăiată sau mestecată. Cele mai bogate surse includ:

    • Germeni de broccoli – Cea mai concentrată sursă naturală de glucorafanină (de 20–100 ori mai mult decât broccoli matur)
    • Broccoli matur – În continuare o sursă bogată, în special crud sau ușor aburit
    • Conopida – Conține glucorafanină, deși în cantități mai mici decât broccoli.
    • Kale – O sursă bună de crucifere, cu un potențial modest de sulforafan
    • Varza de Bruxelles, varza, rucola, năsturel – Conțin, de asemenea, glucozinolați cu potențial de producere a sulforafanului.
    sulforafan beneficii

    Cum să maximizați absorbția sulforafanului

    Sulforafanul nu este stocat direct în plante — se formează atunci când glucorafanina întâlnește mirosinaza, astfel încât maximizarea acestei conversii este esențială:

    • Consumați crud sau ușor aburit: căldura ridicată distruge mirosinaza. Aburirea ușoară (~1–3 minute) o păstrează, îmbunătățind în același timp digestibilitatea.
    • Tăiați și așteptați: Lăsați broccoliul sau varza tăiată să stea 10-15 minute înainte de gătire, pentru a permite activarea mirosinazei.
    • Adăugați semințe sau pudră de muștar: acestea conțin mirosinază activă și pot restabili producția de sulforafan în preparatele gătite.
    • Evitați încălzirea la cuptorul cu microunde: aceasta distruge rapid mirosinaza, cu excepția cazului în care se utilizează o putere foarte mică.

    Cele mai bune 5 moduri de a pregăti și consuma germeni de broccoli

    • Crude în salate sau rulouri – Păstrează mirosinaza intactă
    • Adăugat în smoothie-uri – Un plus de nutrienți fără a altera gustul– Un plus de nutrienți fără a altera gustul
    • Se adaugă pe sandvișuri, în boluri sau supe (se adaugă după gătire)
    • Ușor aburite – Dacă le preferați calde, aburiți-le scurt (sub 3 minute)
    • Germinate acasă – Ușor și economic, gata în 4–5 zile

    Cât sulforafan ar trebui să consumați sau să luați sub formă de supliment?

    Doza zilnică recomandată de sulforafan

    Nu există o doză zilnică recomandată oficială pentru sulforafan, dar cercetările sugerează că 20-40 mg de sulforafan pe zi reprezintă o cantitate benefică și realizabilă pentru susținerea efectelor antioxidante, antiinflamatorii și de detoxifiere.

    Lăstarii de broccoli conțin aproximativ 100 mg de glucorafanină la 10 grame (1 lingură plină), care poate produce aproximativ 5-15 mg de sulforafan, în funcție de cât de bine este transformată.

    Există efecte secundare ale sulforafanului?

    În general, sulforafanul este considerat sigur și bine tolerat, chiar și în doze relativ mari în context clinic. Cu toate acestea:

    • Consumul în cantități foarte mari (în special din suplimente concentrate) poate provoca disconfort gastrointestinal ușor, gaze sau balonare.
    • În cazuri rare, stimularea excesivă a detoxifierii poate provoca oboseală ușoară sau dureri de cap, în special la persoanele sensibile.
    • Nu se cunosc efecte toxice ale sulforafanului din alimente (de exemplu, muguri de broccoli), dar este întotdeauna recomandat consumul cu moderație.

    Câte germeni de broccoli sunt necesari pe zi în comparație cu o capsulă de sulforafan?

    Lăstarii de broccoli sunt bogați în sulforafan, însă cantitatea reală de sulforafan pe care o obțineți din lăstarii proaspeți poate varia în funcție de modul în care sunt cultivați, recoltați și preparați.

    De obicei, 1 gram de muguri proaspeți de broccoli conține aproximativ 0,4 până la 1,5 mg de sulforafan. Majoritatea studiilor clinice utilizează 30-60 mg de sulforafan pe zi, ceea ce echivalează cu aproximativ 60-150 grame sau mai mult de muguri proaspeți pe zi - adică 2 până la 5 mâini pline sau aproximativ jumătate de salată.

    În schimb, un supliment premium oferă o doză de 100 mg de sulforafan extras din muguri de broccoli sau extract de semințe. O singură capsulă poate conține echivalentul a 100 de grame sau mai mult de muguri proaspeți, fără incertitudinea variației naturale. Translated with DeepL.com (free version)

    Costul pe zi: germeni proaspeți de broccoli vs. capsulele noastre cu suplimente alimentare

    Lăstarii proaspeți de broccoli ecologici sunt adesea vânduți în coșulețe mici sau la greutate. Prețurile variază, dar vă puteți aștepta să plătiți între £2,00 și £3,00 pentru 100 g, în funcție de furnizor și de faptul dacă cumpărați produse ecologice.

      Dacă aveți nevoie de 100-150 g pe zi pentru a atinge doza dintr-o capsulă, veți cheltui în medie între £2,00 și £4,50 pe zi pe muguri. În comparație, capsulele noastre cu sulforafan costă între £0,80 și £1,20 pe zi. Ceea ce înseamnă că sunt de până la 4 ori mai rentabile, fără grija risipei sau a deteriorării.

    sulforafan beneficii

    Este nevoie de suplimente cu sulforafan?

    Suplimentele cu sulforafan pot fi o modalitate convenabilă și consistentă de a beneficia de proprietățile sulforafan beneficii ale acestui compus pentru sănătate, în special atunci când consumul alimentar din muguri de broccoli nu este posibil.

    În timp ce alimentele integrale oferă un spectru larg de nutrienți și enzime, suplimentele pot furniza doze standardizate de sulforafan sau precursorul său, glucorafanina, combinate cu mirosinază pentru un aport optim.

    Persoanele cu stres oxidativ crescut, inflamații cronice, expunere la toxine din mediu sau cele care caută sprijin cognitiv și anti-îmbătrânire ar putea beneficia în mod special de suplimente.

    Atunci când alegeți un supliment, căutați produse care oferă ingrediente de calitate și sunt susținute de teste efectuate de terți.

    Sulforafan
    Sulforafan

    Sulforafan

    89,10 lei
    Mă uit la produs

    Întrebări frecvente despre sulforafan beneficii și germeni de broccoli

    Câți muguri de broccoli ar trebui să consumați zilnic?
    Ar trebui să consumați aproximativ ½ cană (30-40 de grame) de muguri proaspeți de broccoli zilnic pentru a obține o cantitate benefică de sulforafan.

    Sulforafanul poate stimula testosteronul?
    Sulforafanul poate susține indirect nivelurile sănătoase de testosteron prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ, dar dovezile directe care îl leagă de creșterea testosteronului sunt limitate.

    Cât timp rămâne sulforafanul în organism?
    Sulforafanul este absorbit rapid și rămâne de obicei în organism până la 72 de ore, cu o activitate maximă în primele 24 de ore după consum.

    Microverdele sunt la fel de benefice ca mugurii de broccoli?
    Deși microverdele sunt bogate în nutrienți, mugurii de broccoli conțin niveluri semnificativ mai ridicate de sulforafan, ceea ce îi face mai puternici pentru detoxifiere și protecția celulară.

    Concluzie: Ar trebui să includem mugurii de broccoli în dieta noastră?

    Pe scurt, absolut. Mugurii de broccoli sunt una dintre cele mai bune surse naturale de sulforafan – oferind mult mai mult decât broccoli matur, care conține doar cantități mici.

    Pentru a obține o doză zilnică benefică, ar trebui să consumați aproximativ ½ cană (30-40 g) de muguri proaspeți în fiecare zi. Deși nu pare prea mult, acest lucru poate fi dificil pentru cei cu un program încărcat și este foarte ușor să uitați și să ratați multiplele sulforafan beneficii pe care acest compus natural le oferă sănătății, bunăstării și longevității dumneavoastră.

    Așadar, pentru o opțiune mai simplă și mai consistentă, puteți lua suplimente cu capsulele noastre de sulforafan, care oferă o doză precisă de 100 mg per capsulă – făcându-le o alegere mai convenabilă și mai rentabilă.

    Descoperă blogul nostru Naturecan

    oțet de mere

    Care sunt efectele oțetului de mere?

    Descoperă la ce este bun oțetul de mere și ce efect poate avea asupra organismului tău!

    Citește
    antiageing

    10 metode pentru reducerea cortizolului

    Descoperă tot ce poți face pentru a reduce nivelul de cortizol!

    Citește
    sulforafan

    Descoperă cele 12 sfaturi împotriva anxietății

    Afla în articolul nostru despre cum poți lupta împotriva anxietății!

    Citește
    Referințe

    1. Tarozzi, A., Morroni, F., Hrelia, S., Angeloni, C., Marchesi, A., Cantelli-Forti, G. and Hrelia, P., 2009. Neuroprotective effects of sulforaphane against oxidative damage in primary cortical neurons. NeuroToxicology, 30(2), pp.206–213. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19490925/

    2. Kensler, T.W., Wakabayashi, N. and Biswal, S., 2005. Cell survival responses to environmental stresses via the Keap1–Nrf2–ARE pathway. Proceedings of the National Academy of Sciences, 102(13), pp.4642–4647. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15929894/

    3. Heiss, E., Herhaus, C., Klimo, K., Bartsch, H. and Gerhäuser, C., 2001. Nrf2 activation by sulforaphane in human colon carcinoma cells: involvement of kinase signaling pathways. Journal of Biological Chemistry, 276(34), pp.32008–32015. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11590146/ 

    4. Wu, L., Ashraf, M.H.N., Facci, M., Wang, R., Paterson, P.G., Ferrie, A. and Juurlink, B.H.J., 2004. Dietary approach to attenuate oxidative stress, hypertension, and inflammation in the cardiovascular system. Hypertension, 44(6), pp.831–837. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15302861

    5. Harford, T.J., O'Hagan, H.M. and Galloway, A.M., 2011. Oxidative stress alters cell cycle checkpoints and sensitizes T cells to apoptosis in autoimmunity. Clinical Immunology, 139(1), pp.30–40. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21130016/

    6. Zhang, D.D., Hannink, M. and Keiser, J.A., 1992. Nuclear factor (erythroid-derived 2)-like 2 (Nrf2) is a key transcription factor for antioxidant response element–mediated gene expression. Proceedings of the National Academy of Sciences, 89(22), pp.11015–11019. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1465396

    7. Dinkova-Kostova, A.T., Holtzclaw, W.D. and Kensler, T.W., 2006. The role of Keap1 in cellular protective responses. Proceedings of the National Academy of Sciences, 102(13), pp.4584–4589. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16492758/

    8. Liu, X., Zhang, R., Shi, H., Zhang, C., Chen, Y., Liu, Y. and Zhang, K., 2022. Disrupted redox homeostasis and altered gut microbiota contribute to depression-like behaviors in mice. Translational Psychiatry, 12(1), p.138. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35393445

    9. Krajka-Kuźniak, V., Paluszczak, J. and Baer-Dubowska, W., 2019. The activation of the Nrf2/ARE signaling pathway and the expression of detoxifying enzymes in cancer chemoprevention by naturally occurring dietary compounds. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2019, Article ID 9704140. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31065264/